Hur Bredäng växte fram. Jakobsbergs Gård,
Hur Bredäng växte fram.

Den perfekta förorten där många lägenheter byggdes innan det som heter ”Miljonprogrammet”

I föreläsning på Jakobsbergs Gård visade Elisabeth Ineheim bilder och berättade om tiden då stadsdelen Bredäng växte fram. Byggstarten gjordes år 1962

Det första husen som stod klara för inflyttning var på Ålgrytebacken där de första hemmen stod klara 1 september 1962

År 1965 stod Bredängs Centrum färdig och den 16 maj klockan 16:19 rullade första tunnelbanan in till Bredängs station. Det var till ett centrum med EPA-varuhus, två banker, postkontor, apotek, frisör och 15 butiker.

Miljonprogram

Bredäng hade redan färdigbyggt centrum med tunnelbana och 3900 nybyggda lägenheter innan begreppet Miljonprogram fanns. Uttrycket ”Miljonprogram” föddes först 1965 då riksdagen fattade beslut om att en miljon nya bostäder skulle byggas inom 10 år.

Bredäng är därför inte en del av det miljonprogram som olyckligtvis blev ett projekt som handlar mer om ekonomi och rationalisering än bra trivsam boendemiljö, vilket Bredäng uppfyller med närhet till natur, kultur och cityliv.

Bredäng, en plats att räkna med redan på 1700-talet

Innan föreläsningen om moderna Bredäng kom igång delade Elisabeth med sig av det historiska ”Bredäng” som även den har en mycket intressant historia med spännande personer.

Platsen Bredäng var vid den tiden Sätra Rote i Brännkyrka socken. Då fanns det inte mycket mer än den fantastiska gård som söndagseftermiddagens föreläsning hölls i. Men personerna som rörde sig i området skapade Stockholmshistoria att räkna med.

Det var en fullsatt tillställning i Jakobssalen som rymmer 45 sittande gäster. Tyvärr fick en del vända, alla som ville komma in och lyssna fick inte plats.

Stort intresse för evenemanget och förhoppningsvis kommer det fler tillfällen. Snyggt jobbat Elisabet Ineheim

Håll utkik på: Jakobsbergs Gård

Tack för att du delar.
Häng med på Post 127 Facebooksida och få uppdateringar när nya inlägg publiceras på sajten

Kommentera

Vänligen skriv din kommentar
Fyll i namn