Hyresrätter
202 nya hyresrätter på Frimurarvägen. Foto: Patric Lindén / Internetfoto

År 2015 byggde Tornstaden på uppdrag av Stena Fastigheter 6 st femvåningshus med 202 hyresrätter på Frimurarvägen i Bredäng.

Av 202 hyresrätter är 154 studentbostäder. Byggprojektet var helt färdigt för inflyttning under våren/sommaren 2016

Byggmark
Parkeringslänga och slänt Foto: Patric Lindén / Internetfoto

På Frimurarvägen blev valet hyresrätter.
Plats för fyra av husen fick man genom att utnyttja en parkeringslänga och en slänt intill den.

De två husen längs med Frimurarvägen står också på en tidigare parkeringsplats som gjorts om till fastighetsmark.

 

Många människor vill gärna ha möjlighet till hyresrätter, framför allt människor som av olika anledningar inte kunna delta i marknadsutvecklingen där snabbt accelererade prisökningar på bostadsrätter blivit till rena bostadsrallyt.

Har man ingen bostadsrätt att sälja i dagsläget så kan det vara riktigt besvärligt att få till en insatslägenhet ifall man skulle vilja satsa på en. Detta slår väldigt hårt hos många människor, men främst på de unga som försöker hitta och skapa sitt första egna hem.

Tänkbar fördel med att bygga bostadsrätter

De som har möjlighet till att äga bostadsrätter och köper sina boende belastar inte bostadskön till hyresrätterna. De lediga lägenheterna släpps därför smidigare vidare till personer som står i väntan för en hyresrätt.

Hur bor du?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Stor bostadsbrist, kanske problemets främsta orsak ligger i spekulationssyften än att bo i lägenheten.

Tillgång och efterfrågan styr marknader och på bostadsmarknaden håller nog de flest med om att den är osund för tillfället. Många försöker bland annat göra boendekarriärer som ger snabba ekonomiska vinster istället för att se det som en boendeplan över en längre tid.

Istället blir det hyreskontrakt som säljs svart, hyresrätter hyrs ut i andra hand för ockerpriser, nybyggda bostadsrätter byter ägare flera gånger redan innan fastigheten är färdigbyggd och klar för inflyttning med mera.

Behovet för fler bostäder är stort. Därför kanske det dags att agera med att förändra reglerna så öppningarna för den osunda spekulationsmarknaden upphör.

Ett par idéer för att få ned spekulationslägenheter:

Bostadsrätt
Införa karenstid där man inte kan sälja en nybyggd/nybildad borätt till högre pris än vad inköpspriset var.

Hyresrätt
För andrahandsuthyrning av hyresrätter mer än 6 månader ska kontraktinnehavaren med en kort skriftlig ansökan till hyresvärden komma med uppgifter om den totala månadskostnaden och hyrestid. Efter halvåret följer hyresvärden upp grundligt vad som sker i ärendet.

Missköts eller uppstår oegentligheter i uthyrningen av kontraktsinnehavaren ska hyresvärden lättare kunna återkalla förstahandskontraktet och ge någon annan chansen att hyra seriöst.

Vad tycker du?

Har du lösningsförslag på något du tycker kan vara bra, välkommen att kommentera kort vad du tror på.

Din e-postadress publiceras inte, likaså påhopp och annat som inte hör hemma i ett försök att diskutera lösningar kommer utebli från publicering.

Tack för att du delar.
Häng med på Post 127 Facebooksida och få uppdateringar när nya inlägg publiceras på sajten

Kommentera

Vänligen skriv din kommentar
Fyll i namn