Vårberg stationsskylt
Vårberg stationsskylt. Foto: Patric Lindén / Internetfoto

Detroit är staden i USA som år 2013 gick i konkurs, men som verkar komma på fötter igen.

År 2014 sände SVT, Korrespondenterna avsnittet ”Cykelkultur i Detroit” i programserien Kultur i farozonen.

Då man kliver av tunnelbanan vid Vårberg är associationen till avsnittet om Detroit väldigt starkt. Fast Vårberg har en otrolig potential att vändas till ett positivt ställe innan allt är total förlorat, som så många inom massmedia tyvärr vinklar det.

Främsta anledning till att kunna bli den positiva söderförorten den en gång varit är att börja uppmärksamma de öppna och vänliga människor som bor där.

Sedan ligger Vårberg även i närhet till naturen, naturreservatet finns en promenad bort.

Post127 stannar till och pratar med två unga vuxna som är på besök hos en vän som de ofta hälsar på. Killen berättar att han bor i Saltsjöbaden och tjejen ute på Lidingö. När de besöker Vårberg möts de uteslutande av sjysta människor säger båda samtidigt 🙂

Utmaningen

Men visst, området Vårberg är i dagsläget slitet och omskrivs i pressen som att polisen tappat greppet om kriminaliteten och att drogerna nästintill flödar fritt. Det finns säkert en hel del sanning i det.

Men det gäller inte bara Vårberg utan i hela Stockholm, eller rättare sagt så har ju polisen flaggat för att de inte har kontroll någonstans egentligen.

Okej, om nu läget är så är det upp till oss medborgare att vara delaktiga i lösningar utan att det skapas medborgargarden som patrullerar områden. Sådant slutar ofta riktigt illa.
Därför kanske det kan vara bättre att kolla på lösningar liknade det som blev bra i Detroit.

Detroit, bilstaden som blev cykelmetropolen

En bra lösning kan då vara som presenterades i ”Cykelkultur i Detroit”

Programmet handlade om Kyle Wisswall som bodde i New York där han hade en framgångsrik karriär, men som flyttade till Detroit trots att staden var satt i konkurs.

Kyle startade där ett cykelbyggarföretag eftersom hans största intresse var just cyklar.
Han började reparera och få ordning begagnade hojar. De som inte hade råd att köpa fick en och andra som kanske kunde betala en slant för cykeln köpte den.

Med tiden kom affärerna igång ännu mer så han till slut fick i fart på verksamheten med goda förtjänster så han även fick råd att anställa personal.

Eftersom staden också kändes otrygg att vistas i samlades vuxna och barn regelbundet för att cykla tillsammans och ha kul. Ofta var det hur mycket folk som helst som var med och trampade runt. Följdeffekten blev att kriminaliteten inte fick plats, dessutom då barn och ungdomar var delaktiga i samhället och fick känna trygghet behövde de inte bli kriminella.

Det är en otroligt bra väg att välja, sen finns säkert fler liknade vägar att ta för att starta en positiv utveckling och skapa ett trevliga områden. Det behövs bara människor som tänker som Kyle Wisswall

Så här presenterades programmet:

”I kvällens program möter vi Kyle Wisswall, cykelentusiasten som flyttade från New York till Detroit för att hitta en ny plats för sig och sitt cykelbyggarföretag. Att staden gått i konkurs, stora delar av den är öde och avfolkad ser han som en möjlighet, en förlängning av det ohållbara samhället som behöver börja om.

Vårberg, återhämtningen

Ett förslag skulle kunna vara att Vårberg utvecklar den ökande trenden inom reparation och second hand. Allt fler människor vill laga och återanvända saker istället för att alltid köpa nytt. Dessutom har Vårberg Loppmarknaden som en gång i tiden låg i Skärholmen och som drog otroligt mycket folk. Fräscha upp den till attraktiv mötesplats och locka många besökare så får övriga centrumet en skönare atmosfär.

Häng med på Post 127 FB-sida och få uppdateringar när nya inlägg publiceras.

2 Kommentarer

  1. Bra idé! Tycker att hela stadsdelen (Skärholmen /4) även borde satsa på just cykling som ett sätt att lyfta området och binda ihop staden. Då är det väldigt kontraproduktivt att som nu börja planera att ta bort tunnlar och cykelvägar för att förtäta!

Kommentera

Vänligen skriv din kommentar
Fyll i namn